Shortcute držite blizu, ali Quick Lists i Favorites bliže

Svaki programer ima jedinstveni tijek rada i kao takvom možda će mu trebati drugačiji set alata za ugodan rad u IntelliJ IDEA. Zbog toga postoji opsežan set alata u Ultimate i Community izdanjima IntelliJ IDEA koji će vam pomoći transformirati vaše iskustvo kodiranja.

Ali s bogatstvom mogućnosti dolazi i novi izazov: navigacija oko njih. Pa kako možete držati sve što vam treba - i ništa što ne - pri ruci?

U prethodnim postovima spomenuli smo nekoliko mogućnosti koje pojednostavljuju navigaciju i ubrzavaju rad u IDE-u: Search Everywhere i Context Actions. Ali to nije sve što postoji. Evo još nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da radite brže i uz manje ometanja: Quick Lists i Favorites. Pogledajmo pobliže.

intellij, idea, jetbrains

Quick Lists

Recimo da imate hrpu radnji koje prilično redovito upotrebljavate, ali nisu im dodijeljeni prečaci (shortcuts). To je uobičajena situacija jer većinu tipki već zauzimaju drugi prečaci. Ali ne brinite, IntelliJ IDEA vas pokriva!

Možete stvoriti kratki popis svojih omiljenih radnji i dodijeliti mu samo jedan prečac. Svaka radnja na tom popisu prepoznat će se brojem od 0 do 9. Dakle, sve što trebate upamtiti je jedan jednostavni tipkovni prečac, plus broj za svaku od vaših često korištenih radnji.

Pritisnite ⌘, na macOS / Ctrl+Shift+S na Windowsima i Linuxu da biste otvorili postavke i otišli na Appearance and Behavior | Quick Lists. To je jednostavna stranica. Kliknite gumb + i dajte ime svom novom popisu, te dodajte kratki opis.

jetbrains, intellij, idea

Zatim idite na stranicu Keymap i dodijelite prečac brzom popisu (Quick List) koji ste upravo kreirali.

jetbrains, intelliJ, idea

Ako ikad zaboravite ovaj prečac, možete se prisjetiti jednostavnim korištenjem prozora Search Everywhere i traženjem brzog popisa (Quick List) po imenu.

intellij, idea, jetbrains

IntelliJ IDEA također nudi nekoliko unaprijed definiranih brzih popisa, poput Refactor this (⌃T na macOS ili Ctrl+Alt+Shift+T na Windows/Linux) i VCS Operations (⌃V na macOS ili Alt+' na Windowsima/Linuxu). Imajte na umu da se ovi popisi ne mogu konfigurirati.

Favorites

Svaki projekt ima brojne klase, datoteke, mape ili pakete koji su nam potrebni češće od ostalih. Vrlo je prikladno držati takve stavke pri ruci bez pregledavanja prozora alata Project ili upisivanja imena u navigacijske trake.

Da biste mogli brzo pristupiti najčešće korištenim stavkama, možete ih dodate u svoje Favorite.

IntelliJ IDEA automatski stvara jedan popis Favorita za sve projekte, ali možete imati onoliko popisa koliko zahtijeva vaš rad. Pritisnite ⌘2 na macOS / Alt+2 na Windows i Linux ili idite na View | Tool Windows | Favorites za upravljanje vašim Favoritima.

jetbrains, intellij, idea

Da biste neku stavku dodali u Favorite, idite u prozor alata Project, desnom tipkom miša kliknite potrebne stavke i odaberite Add to Favorites. Ako je datoteka već otvorena u editoru, pritisnite ⌥⇧F na macOS / Alt+Shift+F na Windowsima i Linuxu i odaberite popis koji želite. Da biste dodali sve otvorene datoteke, desnom tipkom miša kliknite bilo koju karticu i odaberite Add All to Favorites.

jetbrains, intelliJ, idea

Favoriti također mogu sadržavati oznake (bookmarks) i točke zaustavljanja (breakpoints) koje se automatski dodaju odmah nakon što ih smjestite u svoj kôd. Ono što ovu značajku čini još korisnijom jest to što možete dodati datoteke koje ne pripadaju projektu: jednostavno povucite potrebnu datoteku ili mapu iz svog system file managera na popis u prozoru alata Favoriti.

Sažetak

Quick Lists i Favorites dvije su podcijenjene mogućnosti koje mogu pomoći u povećanju vaše produktivnosti u IntelliJ IDEA. Omogućuju vam brzi pristup potrebnim stavkama i opcijama izbornika dok radite u IDE-u. Slobodno posjetite dokumentaciju za Favorites i Quick Lists kako biste saznali više o tome kako ih koristiti.

Kao i uvijek, pozdravljamo vaše povratne informacije. Favorites i Quick Lists dostupni su u izdanjima IntelliJ IDEA Ultimate i IntelliJ IDEA Community već duže vrijeme. Također ih možete isprobati u jednoj od 2020.3 Early Access Program izradi ako procjenjujete IDE, a ako ne - nikad nije kasno za to!


<

SV Group njeguje dugoročan, stabilan poslovni odnos sa svojim korisnicima,
partnerima te cjelokupnom društvenom zajednicom.

kontakt

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima. Pročitajte
Politika kolačića | Politika privatnosti

Privacy Preference Center

Close