Stanje ekosustava programera 2021 – rezultati istraživanja

jetbrains, state, of, dev, ecosystem, 2021.

Rezultati petog godišnjeg istraživanja ekosustava programera su stigli! Izvješće prati trenutne trendove u vezi s različitim programskim jezicima, aplikacijama, alatima, okvirima, pa čak i životnim stilovima i navikama programera.

Ono što se razlikuje u ovogodišnjem izvješću je to što je ove godine poboljšana metodologija i anketom je obuhvaćen cijeli svijet!

Izvješće o stanju ekosustava programera 2021 temelji se na podacima dobivenim od 31.743 programera iz 183 zemlje i regije koji su pomogli JetBrainsu mapirati krajolik zajednice programera.

Evo nekoliko zanimljivosti:

  • JavaScript je najpopularniji jezik - 69% ispitanika koristilo ga je u posljednjih 12 mjeseci, dok je za 39% primarni programski jezik.
  • Python je popularniji od Jave u smislu ukupne upotrebe (52% naspram 49%), dok je Java popularnija od Pythona kao glavni jezik (32% naspram 29%).
  • 5 jezika s najbržim rastom su Python, TypeScript, Kotlin, SQL i Go.
  • Sve više programerki ulazi u tehnološku industriju – vjerojatnije je da će žene biti uključene u analizu podataka i strojno učenje ili UX/UI dizajn/istraživanje, ali je manje vjerojatno da će raditi u razvoju infrastrukture/DevOps -u, administraciji sustava ili implementaciji.

Tijekom protekle godine cijeli se svijet prebacio na rad na daljinu. To je utjecalo i na tržište i na svakodnevni život programera:

  • 66% ispitanika sada koristi video konferencije, u odnosu na 43% prošle godine.
  • Tržište alata za video konferencije jako se promijenilo: Zoom, Microsoft Teams i Google Meet stekli su mnogo korisnika, dok ih je Skype izgubio.
  • Više alata uvelo je svoja rješenja u oblaku, a upotreba verzija u oblaku udvostručila se u posljednje 4 godine.
  • Početkom 2020. godine oko 70% programera radilo je iz ureda. Sada 80% radi od kuće.
  • 2020. većina programera prijavila je programiranje kao svoj najveći hobi. Ove godine video igre su na vrhu liste, povećavajući svoju popularnost sa 49% na 59%.

POGLEDAJTE IZVJEŠĆE O STANJU EKOSUSTAVA PROGRAMERA 2021

Infografike u izvješću predstavljaju ključna saznanja dobivena iz prikupljenih podataka. Ako vas zanima više detalja, ostanite u toku  do objave potpunih rezultata zajedno s anonimiziranim sirovim podacima!

JetBrains izuzetno cijeni doprinos svih koji su sudjelovali u istraživanju. To istraživanje je neprocjenjiv izvor informacija o zajednici programera i daje sjajne ideje za poboljšanje JetBrains proizvoda. Hvala vam!

Želite li sljedeće godine sudjelovati u Istraživanju ekosustava programera? Ako je tako, pridružite se istraživačkom panelu! Također ćete biti prvi na redu za sudjelovanje u mnogim drugim anketama i istraživačkim aktivnostima, poput intervjua i UX studija. Panelisti također imaju pravo na cool nagrade!


<

SV Group njeguje dugoročan, stabilan poslovni odnos sa svojim korisnicima,
partnerima te cjelokupnom društvenom zajednicom.

kontakt

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima. Pročitajte
Politika kolačića | Politika privatnosti

Privacy Preference Center

Close