The State of Developer Ecosystem 2020

JetBrains je predstavio svoje izvješće o programerskom ekosustavu za 2020. godinu koje sadrži rezultate četvrte godišnje ankete o razvojnim ekosustavima. Povratne informacije od 19.696 programera anketiranih početkom 2020. pomogle su identificirati najnovije trendove vezane za alate, tehnologije, programske jezike i mnoge druge zanimljive aspekte iz programerskog svijeta.

Predstavljamo neke zanimljivosti koje su nam zapale za oči.

Java  je najpopularniji primarni programski jezik.

Ova su pitanja prikazana samo programerima koji su Javu izabrali kao jedan od svoja tri osnovna programska jezika:

versions, java, you, regularly, use

Unatoč pojavi novijih verzija, Java 8 je i dalje najomiljenija. Koriste je tri četvrtine Java programera. Java 11 postaje sve popularnija. U usporedbi s prošlom godinom, njezina se upotreba povećala za 10 postotnih bodova. Novije Java 12 i Java 13 brzo su pronašle svoju publiku. Obje redovito koristi 10% ili više programera koji su anketirani.

java, web, frameworks

Spring Boot je vodeći, ali u rezultatima se krije i zabavna činjenica. Postotak programera koji koriste Spring MVC se nije promijenio od prošlogodišnjeg istraživanja.

S obzirom da je InelliJ IDEA i dalje omiljeni IDE među programerima u svijetu, probajte ga besplatno ako još ne koristite i uvjerite se zašto:

Probaj IntelliJ IDEA besplatno

  • JavaScript je najčešće korišten programski jezik.
  • Web stranice su najčešći tip aplikacija na kojem rade programeri.
  • Web (Backend) je najpopularnija platforma.
  • Go, Kotlin, Python su top 3 jezika koje programeri planiraju usvojiti ili na njih prijeći.
  • Piton je pretekao Javu na popisu jezika korištenih u posljednjih 12 mjeseci. To je jezik koji se najviše proučava. U posljednjih 12 mjeseci 30% ispitanika započelo je ili nastavilo učiti Python - čak i više nego prošle godine.
  • Typescript kontinuirano raste. Napredovao je od 12%  korištenja kao primarnog jezika za 1% u 2017. godini, do 28%, odnosno 12%, u 2020.
Ako vas zanimaju drugi programski jezici, pogledajte detaljnije rezultate:

Životni stil i zabava

Ove godine dodano je i ovo novo područje istraživanja. Programerima su postavljana pitanja u vezi s njihovim životnim navikama, obrascima traženja informacija i dobrotvornim akcijama. Ispitanici su dobili mogućnost izbora hoće li dovršiti ovo područje istraživanja i na kraju ga je ispunilo oko dvije trećine.

Privatno

Većina programera nema kućne ljubimce, ali zanimljivo je da su ljubitelji mačaka i pasa ravnomjerno zastupljeni među onima koji ih imaju. Programeri ne odvajaju posao i hobije. Doista, većina ispitanika dijeli isti hobi - programiranje. Gotovo 60% vježba programiranje u slobodno vrijeme.

Dobrotvorno darivanje

Polovica ispitanika doprinosi dobrotvornim aktivnostima. Najpopularniji motiv za dobrotvorno darivanje je želja da svijet i zajednica postanu bolja mjesta za život. Među onima koji se bave bilo kojom vrstom dobročinstva, većina s vremena na vrijeme donira i volontira. Većina programera brine o okolišu, pomaže djeci i bori se protiv društvene nejednakosti.

charity

Pojedinosti i više područja obuhvaćenih ovim istraživanjem možete provjeriti klikom na The State of Developer Ecosystem 2020.


<

SV Group njeguje dugoročan, stabilan poslovni odnos sa svojim korisnicima,
partnerima te cjelokupnom društvenom zajednicom.

kontakt

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima. Pročitajte
Politika kolačića | Politika privatnosti

Privacy Preference Center

Close